Veilig gebruik van een kinderstoel
Je wil natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren met je kleintje. Hoe kun je een kinderstoel veilig gebruiken? En hoe voorkom je dat het mis gaat? Je leest het hier.
Wat kan er mis gaan met een kinderstoel?
De meeste ongelukken met kinderstoelen gebeuren doordat een kind eruit valt doordat hij er zelf probeert uit te klimmen. Je kind kan zich ook met stoel en al wegduwen van de tafel en dan achterover kiepen, met alle gevolgen van dien. Klinkt heftig en dat is het ook! Gelukkig zijn er veel manieren om te voorkomen dat het mis gaat.
Zo gebruik je een kinderstoel op een veilige manier
- Zet je kind het liefst vast met een goed afgesteld gordeltje of tuigje
- Kies voor een stoel met een buikbeugel die ook tussen de benen door gaat (een kruisband of balk bij het kruis), zodat je kind niet uit de stoel kan glijden
- Laat je kindje nooit alleen als hij of zij in de kinderstoel zit, ook niet als -ie vast zit met een tuigje
- Stel de voetensteun zo in dat je kind er wel met zijn voeten bij kan voor steun, maar er niet op kan staan
- Voorkom dat je kind zich met z’n voeten kan afzetten tegen de tafel, bijvoorbeeld door te kiezen voor een kinderstoel met ingebouwd eetblad
- Gebruik voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten een speciaal babyzitje voor de juiste ondersteuning
- Is je kind nog te klein voor de kinderstoel? Gebruik dan een stoelverkleiner voor betere ondersteuning
- Let op een goede zithouding: tweederde van het bovenbeen rust op de zitting en het boven- en onderbeen maken een hoek van negentig graden
- Controleer bij het kinderstoel kopen of de kinderstoel voldoet aan de Europese veiligheidsnorm
Hoe stel je een kinderstoel goed in?
Veel kinderstoelen zijn verstelbaar. Dat is prettig, want daardoor kan je de stoel op maat maken voor je kind. Maar hoe stel je een kinderstoel goed in?
Gordels
Stel de 5-puntsgordel zo af dat je kind niet uit de gordel kan glijden of kan gaan staan in de stoel. Is je kind nog iets te klein en kunnen de gordels niet strak genoeg worden afgesteld? Gebruik dan een stoelverkleiner.
Voetensteun
Stel de voetensteun zo in dat -ie de voetjes raakt en je kindje er steun aan heeft, maar dat je kind er niet op kan gaan staan of zich er tegen kan afzetten.
Newborn set
Kleine kinderen mogen nog niet te lang in een kinderstoel zitten. Pasgeboren baby’s of baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten, kunnen het beste in een speciale newborn set gezet worden. Hierin wordt je kind goed ondersteund en kan het min of meer plat liggen, wat beter is voor de ontwikkeling.
Europese veiligheidsnorm voor kinderstoelen
In Europa geldt ook een veiligheidsnorm waar kinderstoelen aan moeten voldoen, namelijk de Europese Veiligheidsnorm NEN 14988. Deze norm geldt voor kinderstoelen die bedoeld zijn voor kinderen van 6 tot 36 maanden. De norm houdt in dat de stoel in z’n algemeen een veilig ontwerp moet hebben. Dat betekent:
- Stabiel ontwerp, de stoel kan dus niet zomaar omvallen of omgeduwd worden
- Geen losse, kleine onderdelen
- Geen plekken waar kinderen hun vingers tussen kunnen klemmen of beknellen, of waar ze zich op een andere manier kunnen bezeren
- Goede bescherming tegen vallen, bijvoorbeeld een tuigje
- De stoel is vrij van giftige stoffen, zoals zware metalen
- Bij inklapbare kinderstoelen: kan niet onbedoeld inklappen